2016. január 2., szombat

Egészséges köret= Amarant







A kukoricához és a paprikához hasonlóan ez a növény is a törökök közvetítésével jutott el hazánkba. Magyarországon a növény vadfajtáit dísznövényként termesztették a főúri kert- ekben. A falusi kertekben manapság is láthatjuk, a kevésbé előkelő virágok között. De az élelmezési célra szánt fajtáját csak 15 éve termesztik hazánkban, és a 90-es évek elején államilag elismert magyar fajtát is sikerült kinemesíteni. 1994 óta a hazai szakemberek négy élelmezésre szánt amarántfajtát fejlesztettek ki. 
A hazai bioüzletekben csak az elmúlt pár évben jelent meg. Az amarantmagot, amelyet otthon készített péksüteményekhez, süteményekhez adhatjuk, vagy díszíthetjük vele őket. Az amarantlisztet főleg a gluténmentes kenyérhez, péksüteményekhez, süteményekhez keverhetjük, annak érdekében, hogy mind a beltartalmi értékeit, mind a késztermék színét, ízét feljavítsa.
A pattogatott amarantot egészséges nassolnivalónak kínálhatjuk. 





Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales) 

Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae) 

Nemzetség: Disznóparéj (Amaranthus) 


- Külön említést érdemel, hogy a legújabb orvosi kutatások szerint a lizin (a fehérjét felépítő egyik aminosav), melyből az amarant kiemelkedően magas mennyiséget tartalmaz, az egyik leghatékonyabb anyag az érelmeszesedés ellen vívott harcban, valamint a kollagénépítés nélkülözhetetlen anyagaként a rákos sejtek növekedésének és a metasztázisok keletkezésének megszűntetésében, illetve ezek kialakulásának megelőzésében. 
- Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amarant vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve.
- Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. 

- Az amarant magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére. 
- Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, - mivel az amarant-fehérje nem tartalmaz gliadint - amelynek köszönhetően lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
- Rosttartalma alapján a koleszterin elleni küzdelemben számíthat érdeklődésre. „Az élelmirost-tartalma alapján a tészta az élelmi rostban gazdag különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek csoportjába sorolható.





A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat tarttalmaz
Az amaránt mag jó riboflavin-, niacin- és tokoferolforrás. Karotint nem, viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag. Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő.Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyér kapható. Az amarántőrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag-tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése