2016. november 8., kedd

KUSZKUSZ a modern egészséges köret




Táp érték:

Mennyiség / 
Kalória (kcal) 112
Lipidek 0,2 g
Koleszterin 0 mg
Nátrium 5 mg
Kálium 58 mg
Szénhidrát 23 g
Rost 1,4 g
Cukor 0,1 g
Fehérje 3,8 g

A-vitamin0 IUKalcium8 mg
Vas0,4 mgD-vitamin0 IU
B6-vitamin0,1 mgB12-vitamin0 µg
Magnézium8 mg

A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorgatták icipicike gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az "eredeti". Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, tuti megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret - akár egyszerre nagyon sok.

A sült zöldséges kuszkusz igazi sláger a Marsbélieknél, az egyik első recept volt, amit rendszeresen visszatapsoltak a menübe. Önállóan is megállja a helyét, i tavasszal, ha már nagyon hiányzanak a vitaminok, ki lehet egészíteni egy kis zöldsalátával, de lehet belőle akár köret is, valami gyorsan összedobott hús vagy hal mellé.
A kuszkuszt még ennél egyszerűbben is lehet készíteni (mindjárt megmondom, hogyan), de mivel a 
De azért álljon itt az is, mihez kezdjünk a kuszkusszal, ha csak 10 percünk van arra, hogy előállítsunk valami köretet.
Ebben az esetben a kuszkuszt (pirítás nélkül) öntsük egy fedeles edénybe, keverjük el sóval, tetszés szerint fűszerekkel, és nyugodtan pár marék mazsolával is. Egyszerűen fel kell önteni forrásban lévő folyadékkal (víz vagy alapé), lefedni, és állni hagyni 8-10 percig. A folyadék mennyisége mindig a kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. (Ez a nálunk általában kapható előgőzölt kuszkuszra igaz, érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hogy ilyennel van-e dolgunk. A másfélszeres folyadékmennyiség mellett erre utal az is, ha azt írták rá, hogy 5-10 perc áztatás kell neki)
A várakozás végére a kuszkusz felszívta az összes folyadékot, ekkor egy villával (vagy akár kézzel) szemesre kell szétkeverni. Ekkor hozzálöttyintünk valamennyi olivaolajat (vagy közédobunk pár vajkockát), és azzal is elkeverjük.
A fűszerezése tényleg szinte bármi lehet, de adódik az arabos vonal, fahéjjal, római köménnyel, cayenne borssal, kurkumával. Ha éppen van kéznél, akár egy gránátalma magjait is belekeverhetjük miután elkészült - nagyon jól fog kinézni, és az ízéhez is passzol.
Jó köret mindenféle szaftos kajához, illetve minden olyasmihez, amihez el tudjuk képzelni a rizst.

Vagy desszertnek


Csokis kókusztorta:


Hozzávalók:
30 dkg kuszkusz
4,5 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
8 dkg cukor
csipet só
5 dkg vaj
1 lime héja ill. leve
15 dkg Lindt 70%os étcsoki
15 dkg cantuccini
4 tojás + 2 fehérje
Talapzat15 dkg Hobbits keksz
7-8 dkg olvasztott vaj
A tejet a cukorral és a felhasított vaníliarúddal felforralom, majd félrehúzom a lángról, beleöntöm a kuszkuszt és csipet sót szórok rá. Addig békén hagyom, amgí fel nem szívja a tejet, akkor kiveszem a vaníliarudat, kiszedem a magokat és a kuszkusszal csomómentesre keverem. Hozzáadom az 5 dkg vajat, a lime reszelt héját/levét, a 4 tojás sárgáját (egyesével és mindig jól elkeverve). Közben a csokit felolvasztom és a fehérjékből kemény habot verek. A csokihoz kanalanként hozzáadom a felvert habot és elkeverem. Ha minden hab belekerült az olvadt csokiba, a csokis masszát a kuszkuszhoz adom. A cantuccinit összetöröm és szintén a masszához keverem. A Hobbits kekszet felaprítom a turmixommal és az olvasztott vajjal egyneműsítem. Egy kapcsos forma aljára egyengetem a kekszet, rákenem a “kuszkuszkrémet” ás 170 fokon 30 percig sütöm.
7-8 dkg olvasztott vaj
Legközelebb simán hűtőbe tolom és úgy próbálom ki! És megérne egy misét fehér csokival is, bár akkor a cukrot kihagynám.
Vanília fagyival vagy pikáns dzsemmel nagyon finom, önmagában ahogy fentebb írtam, kicsit fújtós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése