A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorgatták icipicike gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az "eredeti". Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, tuti megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret - akár egyszerre nagyon sok.
A sült zöldséges kuszkusz igazi sláger a Marsbélieknél, az egyik első recept volt, amit rendszeresen visszatapsoltak a menübe. Önállóan is megállja a helyét, i tavasszal, ha már nagyon hiányzanak a vitaminok, ki lehet egészíteni egy kis zöldsalátával, de lehet belőle akár köret is, valami gyorsan összedobott hús vagy hal mellé.
A kuszkuszt még ennél egyszerűbben is lehet készíteni (mindjárt megmondom, hogyan), de mivel a
De azért álljon itt az is, mihez kezdjünk a kuszkusszal, ha csak 10 percünk van arra, hogy előállítsunk valami köretet.
Ebben az esetben a kuszkuszt (pirítás nélkül) öntsük egy fedeles edénybe, keverjük el sóval, tetszés szerint fűszerekkel, és nyugodtan pár marék mazsolával is. Egyszerűen fel kell önteni forrásban lévő folyadékkal (víz vagy alapé), lefedni, és állni hagyni 8-10 percig. A folyadék mennyisége mindig a kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. (Ez a nálunk általában kapható előgőzölt kuszkuszra igaz, érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hogy ilyennel van-e dolgunk. A másfélszeres folyadékmennyiség mellett erre utal az is, ha azt írták rá, hogy 5-10 perc áztatás kell neki)
A várakozás végére a kuszkusz felszívta az összes folyadékot, ekkor egy villával (vagy akár kézzel) szemesre kell szétkeverni. Ekkor hozzálöttyintünk valamennyi olivaolajat (vagy közédobunk pár vajkockát), és azzal is elkeverjük.
A fűszerezése tényleg szinte bármi lehet, de adódik az arabos vonal, fahéjjal, római köménnyel, cayenne borssal, kurkumával. Ha éppen van kéznél, akár egy gránátalma magjait is belekeverhetjük miután elkészült - nagyon jól fog kinézni, és az ízéhez is passzol.
Jó köret mindenféle szaftos kajához, illetve minden olyasmihez, amihez el tudjuk képzelni a rizst.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése